BLOG

Lider Olmak...

2.10.2017

Kişisel liderlik ilkelerini alışkanlık haline getiren insanlar hep çekim merkezi olmayı başarırlar. Liderlik, yöneticilik değildir.
Yöneticiliğin temel kuralı: Bazı şeyleri en iyi nasıl başarabilirim? Liderlik ise resmin bütününe bakmaktır: Başarmak istediğim şeyler nedir?
"Yöneticilik, işleri doğru yapmaktır. Liderlik ise, doğru olanı yapmaktır." Yöneticilik, başarı için haritayı doğru okuma becerisidir; liderlik ise doğru harita olup olmadığını belirler.
 
İkisi arasındaki bu farkı daha iyi kavrayabilmek için çevreci insanların ormanın bir bölümünü temizlediklerini hayal edin. Temizlik işlerini ve ekibi iyi yöneten kişi yönetici, aralarından en yüksek ağaca tırmanarak etrafı gözlemleyen ve sonrada, "Yanlış ormandayız!" diye bağıran kişi ise liderdir.  
İş hayatında etkili olmak ve hatta çoğu zaman ayakta kalmak yalnızca ne kadar çaba harcadığınıza değil, doğru ormanda olup olmadığınıza bağlıdır. Tüm meslek dallarında dönüşüm, önce liderliği, sonra da yöneticiliği gerektirir.
 
Etkili liderlik olmaksızın verimli yöneticilik, bir kişinin tabiriyle, "düşmekte olan uçağın koltuklarını düzeltmeye benzer." Ancak liderlik zordur çünkü çoğu zaman yöneticilik işlerine takılıp kalırız. Kişisel yaşamımız ise çoğu kez liderlikten yoksun. Değerlerimizi, misyonumuzu belirginleştirmeden, sadece verimli yönetimle, hedefleri belirleyip ulaşmakla uğraşıyoruz. 
 
Araştırmalar gösteriyor ki beynimizin zaman kavramı ile sınırlı sol bölgesini daha çok rakamlar, kurallar, matematik gibi somut veriler için kullanırız oysa liderlik, her şeyden önce, bir sağ beyin etkinliğidir. Temelinde felsefe vardır aynı zamanda bir sanattır. 
 
Peki ya siz? Merdivenleri doğru tırmanan mı? Yoksa merdivenin doğru duvara dayalı olup olmadığını sorgulayan mısınız?
 
Sevgilerimle
 
Teoman Temiz